Hoppa till sidans innehåll

Historik


MCK-HISTORIA 1960 - 2000-11-17

 

Klubben bildas

Klubben bildades 1960 efter att man förs försökt bli en sektion i Mjölby AIF som avböjde. Styrelsen bestod av Sven-Erik Carlsson ordförande, Olle Uneryd sekreterare, B Gustavsson kassör, KG Andersson, Arne Strid, Per Karlsson och O. Svensson ledamöter.

 

Gamla anor

Egentligen är klubben äldre än 40 år, den har bildats och lagts ner tre gånger tidigare.

Mjölby Bicycle klubb såg dagens ljus 1894. På den tiden bjöd man in intresserade att bli medlemmar i klubben. Så här gick det till Mjölby bicycle klubb har den äran till medlem inbjuda herr Thure lundgren. Mjölby den 23 april 1894 undertecknad S P Christensen, sekr, Carl E Enderlein, Ingeniur.

Medlemmarna hade tävlingar Mjölby-Bjälbo Mjölby-Viby o s v. Naturligtvis på grusvägar och när de for fram väckte det stor uppståndelse bland bönder, mjölnare, hantverkare och övriga bebyggare i Mjölby och dess grannskap.

Självfallet var det ej många deltagare, ty cykeln var på den tiden en exklusiv sak och de massiva ringarna, som de tunggående cyklarna gjorde knappast åkningen till någon njutning. Men redan då visste damerna hur de skulle hylla en segrare, en äldre dam berättar att hon hyllade sin fästman, senare man, med en blomma att sätta i knapphålet.

Hur länge klubben var i verksamhet är ej känt, ty handlingar om denna finns ej kvar.

1926 återuppstod den under namnet Mjölby Cykelklubb detta som en följd av tävlingar och sexdagarslopp passerade staden. Detta skapade intresse och verksamheten blev omedelbart livlig och klubben började åka lite varstans på tävlingar. Nu arrangerade man en tävling som kallades Parkloppet. 1928 fick klubben i uppdrag att anordna DM en stor sak på den tiden. Året därpå dök Bernt Carlsson upp han var en bondpojke från Ödeshög och man skrattade till en början åt hans tafatthet. Men han var vetgirig på allt som rörde cykel, och pumpade dåtidens storstjärnor och försökte lura av dem deras träningshemligheter. Tyvärr flyttade den cyklisten redan 1930 till en annan klubb i länet, men det skall nämnas att han sedan blev både svensk mästare och toppman samt olympiarepresentant. Ekonomin var emellertid en besvärlig fråga då som nu och som en följd därav upphörde verksamheten 1931.

Några år senare 1937 återuppstod klubben och nu kallade man sig Mjölby skid- och cykelklubb Klubbens verksamhet började synnerligen lovande och såväl skid- och cykeltävlingar arrangerades. Efter ett par års verksamhet, avsomnade klubben igen, nu beroende på att en stor del av ledarna och aktiva blev inkallade till militärtjänst. Andra världskriget hade brutit ut och detta öde drabbade många idrottsklubbar vid den tiden.

Det dröjde därefter mer än två decennier innan klubben återbildades 1960.

 

Långa mandattider

Klubben har präglats av långa mandattider Sven-Erik Carlsson ordförande i 20 år, Olle Uneryd sekreterare i 10 år, Ingemar Forsén sekreterare i 20 år, Birgitta Nilseryd ordförande i 12 år.

 

Klubblokal

De första 10 åren var man utan klubblokal, styrelsen fick ha klubbens handlingar hemma i garderoben. Från 1970 har klubben haft tillgång till klubblokal först i Mjölby sedan i Mantorp.

 

Ekonomi

Ekonomin var från början ett stort problem, på den tiden fanns inga kommunala eller statliga anslag och sponsorer visste man överhuvudtaget inte var det var. De pengar man fick in var från medlemsavgifter, tävlingar och lotterier. Så när säsongen var slut så var också kassan så gott som slut. I dag är ekonomin något bättre men långt ifrån vad vi skulle vilja för att hjälpa de aktiva.

 

De aktiva pionjärerna

På den aktiva sidan de första 10 åren återkommer namn som Roland "Muggen" Samuelsson, Bertil Tinnerholm, Bo Lindman, Reidar Andersson, Göte Gustavsson de gjorde bra resultat på DM särskilt Ban-DM. I Början på 70-talet hade man ett bra juniorstall Kent och Jan Rydell, Kent-Ove Pettersson, Anders Nilsson och Torbjörn Carlsson. Torbjörn kom sedermera att bli klubbens första A-cyklist.

 

Tjejerna kommer

Nu börjar också tjejerna komma med på allvar, Eva Karlsson var den första och blev 1970 4:a på SM och 3:a på GM. Man kan säga att från den dagen har alltid klubben haft framstående damcyklister.

Här några som härjat vilt i prislistorna, Solveig Persson, Siv Karlsson, Gerd Karlström, Gunilla Carlsson, Carina Thunströmmer, Anette Nilseryd, Pernilla Widén, Tove Frisk, Systrarna Andersson Petra, Catrin och Sofi med flera. Här handlar det inte om hedrande placeringar utan om medaljer på SM och GM mm. Detta har följts upp med dagens MTB -suveräner Anna Enocsson, Emma Grenestam, Tullikki Suonperä, Sofia Sjögren-Fritz alla med medaljer på SM.

 

Veteranerna kommer

Under 60-talet fanns det diskriminerande bestämmelser för de äldre cyklisterna. Man måste ha läkarintyg efter 40 år och efter 50 år fick man överhuvudtaget inte tävla mer. Följden blev att ett piratförbund bildades CVF (Cykelveteranernas förbund) med åldersklasser upp till 70 år.

Förbundet var framgångsrikt med en Sverige Cup. Detta fick till följd att SCF:s nyktrade till och instiftade Oldboysklasser t o m 50 år men det skulle dröja ända in på åttiotalet innan steget tog fullt ut och ett samgående kunde ske.

Veterancyklingen i Mjölby har alltid varit stark den förste som hade sin storhetstid under 70-talet var Karl-Erik Karlsson även kallad Tempo-Kalle. Han tillsammans med bl. a Göran Gerdeman härjade vilt i prislistorna under flera oldboys SM och Veteranmästerskap.

Men den störste av dom alla är Ulf Spång som började som motionscyklist men som från slutet av 80-talet inledde en fantastisk karriär. Svensk mästare, svensk Cupmästare, landslagsman o s v och det är inte slut än.

 

Mantorpssektionen

1973 startade Mantorpssektionen som blev början på ett expansivt ungdomsarbete. Redan 1976 kunde segern i Östgötaserien för ungdom bärgas, där storheter som Motala och Antilopen kunde besegras efter en dramatisk final som Motala arrangerade.(Vid minsta förseelse blev en Mjölbyåkare diskad.) Vid denna tid hette åkarna Mikael Garanath, Lars Järpenmyr, Peter Thunströmer, Jan Burell, Mats Larsson, Magnus Pettersson, Mikael Svensson var några som tävlade framgångsrikt under flera år.

 

Träning utomlands

1978 flög klubbens juniorer tillsammans med andra Östgötar till Jugoslavien för träning. Detta var mycket lyckat och följdes upp året därpå till Bulgaren. Upplevelsen var stor inte bara för träningsmöjligheterna utom också hur det Öststatliga systemet fungerade. Numera far man till Mallorca-Kanarieöarna, Belgien, Danmark. Tobias Arnekvist slog i år alla rekord med hela vintern i Spanien.

 

Tävlingar

1962 började man arrangera Dackeloppet ett tempolopp på c:a 5 mil som gick Mjölby-Sommen tur och retur. Gösta Fågelum och hans bröder brukade göra säsongpremiär i loppet. Gösta innehar för övrigt banrekordet på 1.05.23 en fantastisk tid med tanke på dåtidens utrustning. Trots rekorddeltagande 1970 med 225 cyklister lades loppet ner efter detta år, varför förmedlar ej årsberättelsen.

Dackeloppet tog som sagt var slut 1970. Men 1974 var det dags för Mantorp Park GP. Tävlingsplatsen var en pärla utan störande trafik och gott om plats. Det samlade klubbens största deltagarantal året därpå med över 500 deltagare. Stortävlingarna på Mantorp Park tog slut mycket på grund av att parken ville ha alldeles för hög hyra. Men mot att vi städade efter motortävlingarna så fick vi i alla fall träna och arrangera serietävlingar där.

Vår stortävling flyttades nu till Mjölby och kördes runt BT-fabriken och kallades BT GP.

1984 var det dags för den stora utmaningen när vi arrangerade USM. Start och mål var utanför BT där medaljörerna hissades upp med truck. Tävlingen blev en stor framgång, centralt belägen, bra väder och fram för allt ett bra ekonomiskt resultat på c:a 40 000,-.

I mitten av 80-talet arrangerades under flera år Slaget på Omberg på en utslagsgivande bana som obönhörligen sållade bort blåbären.

Götalandsmästerskapen arrangerades också två gånger under 80-talet. 1980 tillsammans med Motala i Ödeshög. Den andra gången gjorde vi det ensamma i Mjölby. Det var för övrigt första gången som Data användes för resultatgivning. Prisutdelningen blev också en höjdare i BT-rinken som det talas om än i dag.

1990 var det dags att arrangera vår första Mountian-Bike tävling kallad Mjölby-Biken. Pionjären Bo Dertell kom sågs, segrade och imponerade, han trampade hur lätt som helst uppför Mördarhålan som vi trodde ingen kunde. Tävlingen har blivit en stor succé och uppskattas av de aktiva som en av Sveriges bästa.

I år 2000 kunde Götalandsmästerskapen arrangeras för tredje gången nu i MTB den 1 oktober i Skogsjön.

 

Klubbilen "Bettan"

Efter USM 84 hade ekonomin förbättrats så en begagnad och något rostig Mercedes inköptes för 13 000,-.

Det var en s k långmerca också kallad Strykjärnet med plats för 8 personer. Senare döptes den till BETTAN av någon, som vi tror kvinnlig resenär.

Nu visade det sig att den var mer en något rostig så Endy Andersson fick härbärgera den i sitt garage för omfattande reparationer under vintern.

Det var många som på olika sätt hjälpte till att få den i körbart skick med det tunga lasset fick Endy med familj göra.

Men på våren, lackerad i klubbens färger rullade den ut till tävlingar i vårt avlånga land och väckte med sitt tuffa utseende berättigad uppmärksamhet.

På vintern 86 bestämdes att den skulle gå till Italiens sköna land för träningsläger med bl. a. Birgitta Nilseryd som driver, en äventyrlig färd för "Bettan" var också lynnig och vägrade i de mest oväntade situationer att fungera. Men Birgitta som är en handlingskraftig kvinna klarade alla intermezzon och samtidigt som våra aktiva fick nyttig träning fick hon också vänner för livet i Italien.

Tyvärr blev inte klubbilen den succé som vi trott dels hade den aktiva skaran minskat men också att ingen ville köra den och bli kvar hela dagen på tävlingarna, trots att man på så sätt kunde få resan gratis. Följaktligen gick den under klubban hösten 95 med stor dramatik. Efter första annonseringen ringde det en massa intressenter och frågade om ditt och datt. Vid andra kom det en kille och krälade både under och över bilen och gav ett bud på 8 000,-. Vi slog till direkt, Sen är det en annan historia att efter detta dök det upp folk som var villiga att betala både 10 000,- och 12 000.-

 

Mjölnarrundan

Motionsloppet Mjölnar-rundan tillkom när korpen hade beslutat sig att arrangera Mjölby-klassikern. Klassikern innehöll också Skogsjön runt, Måndalsloppet, Skogsjödoppet och

Hallevardsskubbet. Klassikern fick en kortlivad historia, var det inte kolerabakterier i Skogsjön så var det snöbrist.

Loppet har flera gånger varit nedläggningshotat när deltagarsiffran sviktat men har på senare årlockat c:a 200 deltagare, och arrangerades i år för 20:de gången.

För att hitta bättre förhållanden har start- och målplatsen flyttats 6-7 gånger. Några år var målet inne i BT-Rinken och ett år gick strömmen, gissa om det blev liv. En annan gång blev vi utslängda för att man rest upp sargen lite tidigare än vanligt för att strax efter också bli utslängda från Vifolkavallen för det helt plötsligt skulle bli gång-SM. Parkeringen utanför blev räddningen.

 

De aktiva

Under 70-talet och första delen av 80-talet det som sagt var tjejernas tid mer än någonsin och en viss Anna Enocsson hade dykt upp 11 år och spådd en lysande framtid. Men det kom av sig av någon anledning. Det skulle dröja ända till 1993 innan hon var med igen nu som MTB-cyklist. Det hade också kommit en förstärkning från Linköping Magnus Bäckstedt som bildade par med vår Peder Björk. De tävlade framgångsrikt under slutet av 80-talet som kulimerade med ett lagtempoguld 1990. Under samma tid 1987 hade klubben fått upp sin andra elitcyklist Torbjörn Andersson. Han satsade sedan helhjärtat i Motalas färger men kom åter till fadershuset i slutet av 90-talet. Ställer upp som sportklassare i MTB då och då och lämnar handikapp samt är en varm förespråkare till klubbens verksamhet.

 

Galningar i skogen

Under slutet av 80-talet hade leden i landsvägsåkning tunnats ut ordentligt. Men det hade dykt upp några galningar på cykel i skogen som skrämde slag på människor och djur. Mountain Bike var här.

Cykelhandlare Jonsson i Mjölby tjatade att vi skulle fånga in galningarna och starta klubbträning.

Sporten har en enorm dragningskraft, men till en början var det etablerade elitmotionärer, orienterare och skidåkare som provade på. Efter hand strömmade ungdomarna till och nu hette stjärnan Patrik Sjögren-Fritz som tog SM medaljer. 1996 var det dags för första SM-guldet genom blott 12 årige Kristoffer "Toffe" Anund.

1997 var det Mårten Dignell som tog SM-guld i juniorklassen och fick för den prestationen Östlundsmedaljen för Mjölbys bästa idrottsprestation samma år.

Framgångarna har också varit stora i utförsgrenarna, parallellslalom, Dual och Downhill, där "Toffe" har tagit SM-guld 1997-1998-1999. Förutom SM-guld har klubbens åkare tagit en mängd silver- och bronsmedaljer där Anna Enocsson är vår meste bronsmedaljör med 5 st.

Klubben jubilerar detta år och har för att markera detta arrangerat 5 tävlingar med stora framgångar. De aktiva har tagit 6 SM-medaljer, 3 har blivit Götalandsmästare så vi alla har anledning och känna stolthet för vad vi åstadkommit.

Efter att den utsedda redaktören blivit sjuk fick jag i all hast nedteckna dess historiska rader. Detta har inte varit lätt. Vad skall vara med och vad skall uteslutas, så skulle något vara uteslutet som borde vara med hoppas jag på överseende.

 

Vid pennan

Georg Burell

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:50
Skribent: Karl-Erik Broström

 _____________

Klubbens Sponsorer

 

 

 


 

 

                                                                                

 

Idrottens Bingo

 

klart.se

Postadress:
Mjölby CK - Cykel
Box 71
59521 Mjölby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info